dimecres, 14 d’octubre del 2009

EL PERÍODE D'ADAPTACIÓ:

En aquest apartat del meu bloc us vull oferir un espai per comentar la meva experiència sobre el període d'adaptació dels nens/es a la Llar d'Infants. Aquest any sóc tutora de P-2, i la majoria de nens ja em coneixien de l'any passat, per tant els nens i nenes no han tingut cap problema alhora d'adaptar-se a mi, però els infants que han entrat aquest any els ha costat de quinze dies a un mes aproximadament depenent del nen/a en adaptar-se totalment a l'educadora i al nou espai.

Aquest any, per a fer el període d'adaptació més eficient hem proposat a les noves famílies que la primera setmana de setembre els nens ingressin en dos grups, uns de 9 a 10 del matí, i l'altre grup de 10:30 a 11:30 i els nens i nenes que ja han vingut els altres anys que facin el seu horari normal i també hem demanat a les families que portin una joguina de casa com a objecte de transició per tal de donar-li més seguretat afectiva.

La meva actitud com a educadora respecte als nens i nenes ha estat i és de molta proximitat, afecte, creant un clima de tranquil·litat i de contacte individual i col·lectiu, sobretot mantenint la calma davant els infants que es passen tot el dia plorant, procurant una atenció individualitzada en els moments quotidians com les arribades, acomiadaments, a l'hora de menjar, etc.

A mesura que els nens i nenes es van adaptant, intento organitzar activitats per a que cadascun dels infants es posi en contacte entre ells i es puguin anar coneixent, per exemple coneixement dels noms dels seus companys.
Hem de tenir en compte que aquests primers dies són molt durs tant pels nens com pels pares i se'ls ha d'intentar comprendre donant-los-hi total confiança i explicant als pares com van els primers quinze dies a l'escola.
És important que abans de començar l'escola, els pares parlin als seus fills dient-los-hi que aniran a un nou espai on podran jugar amb d'altres nens/es, que aprendran molt, etc. També és interessant que visitin l'escola i mantinguin un primer contacte amb l'educadora abans de l'ingrés per a que es vagi familiaritzant i conscienciant que comença l'escola. Recomanem als pares per tal de facilitar l'adaptació que no vagin amb presses de camí a l'escola fent que sigui un trajecte agradable.

Deixo un blink d'un bloc molt interessant de pedagogía 0-6 anys que parlen també sobre el període d'adaptació.

Us animo a escriure al meu bloc fent noves aportacions sobre període d'adaptació.






4 comentaris:

  1. Estimada Sílvia he comentat en el bloc que has lincat per a demanar ajuda per a realitzar un període d'daptació gradual. De totes maneres podries passar-te pel meu bloc i donar-me algún recurs de com realitzar-ho si no tinc el recolzament dels pares. Gràcies per la informació.

    Per cert! Hi ha una noia que aquest any és el seu primer any en un període d'adaptació i va bastant perduda, demana consells i material pedagògic , fes-li un ull siusplau ! Et deixo el seu bloc : http://jessicaortega9.blogspot.com/


    Gràcies

    ResponElimina
  2. Bona tarda sílvia, bé en principi els pares no segueixen les pautes que els proporciono a la reunió inicial; on els hi dic que siusplau procuresim de fer una adaptació progressiva, on a més els hi demano que els comiats siguin curts per tal de fer-los menys feixucs per els nens, però després a l'hora de la veritat són una auténtica odissea.
    20 nens entrant a les 9 del matí, xisclant per que els pares han fet el comiat interminable i ha hagut d'entrar mig arrossegat per la mestra.

    Que faig en aquests cassos? Com els faig entendre als pares que ha de ser un procés d'adaptació escalonat i correcte ?

    ResponElimina
  3. Hola Sílvia, moltes gràcies per la teva aportació al teu bloc, ja que graciès al teu escrit m'ha pogut ajudar molt en les tasques que tinc que realitzar en la meva feina.
    Gràcies per tot!

    ResponElimina
  4. Hola Sílvia!
    M'agradat molt la teva entrada del període d'avaptació i le trobat molt interessant i útil. Moltes gràcies per la teva ajuda en nom de tots els que som inexperts en aquest tema!
    Pasat pel meu blog, crec que el trobaras molt interesant!

    http://gestioinformacioiticarnau.blogspot.com/

    ResponElimina